De eerste schooldag is zowel voor ouders als voor kinderen een belangrijke dag. Sommige kindjes kijken er heel hard naar uit, terwijl anderen met tegenzin de dagen aftellen.
Ook voor jou als ouder is het een stap waar je misschien best wat moeite mee hebt. En dat is ook logisch, want jouw kindje gaat een nieuwe levensfase is. Een goede voorbereiding is daarom cruciaal, zo ben jij als ouder gerustgesteld en voelt jouw kindje zich ook snel thuis in het klasje.
Samen aftellen naar de grote dag
Ook al kijk je zelf met een bang hartje uit naar de grote dag, laat dit zeker niet blijken aan je kind. Wees enthousiast en positief, dit zal jouw peuter het nodige zelfvertrouwen geven.
Er bestaan bijvoorbeeld tal van boekjes om samen de eerste schooldag voor te bereiden. Enkele aanraders zijn ‘Het kleurenmonster gaat naar school’, ‘Anna in de klas’, ‘Karel gaat naar school’ …
Maak er een aangename gebeurtenis van. Maak een aftelkalender en speur samen het internet af naar foto’s van de school. Ga ook zeker langs op de kijkdag. Koop samen toffe spulletjes zoals een boekentas, een leuke brooddoos, …
Ook belangrijk: leer je kindje al zelf zijn jasje aan- en uittrekken. De meeste kleuterklassen hanteren dit stappenplan.
Communiceer duidelijk
De eerste keer achtergelaten worden op een nieuwe plek is voor veel kindjes een niet zo fijne ervaring. Benadruk dus zeker dat je terugkomt en als iemand anders jouw kindje komt ophalen, leg dit ook uit. Zo creëer je gemoedsrust bij je kindje.
Tip: organiseer een klein feestje bij thuiskomst na de eerste schooldag. Zo zal jouw dreumes dit ook als een positieve ervaring zien en is hij of zij ook meteen super gemotiveerd om terug te gaan.
Zorg voor voldoende rust
De eerste schoolperiode is voor je kleuter erg vermoeiend. Het zou ook zomaar kunnen dat je kindje ’s middags of ’s avonds spontaan in slaap valt op de zetel. Een dutje is op zich niet erg, maar als je kind te lang slaapt, kom je in de problemen met naar bed gaan.
Probeer je kind dus wakker te houden na schooltijd en plan niet te veel activiteiten in die eerste weken. Zorg voor een structuur en een vaste bedtijd. De hersenen van je kindje draaien op volle toeren en een goede nachtrust is cruciaal om te kunnen recupereren.
Stel open vragen
Ongetwijfeld ben je nieuwsgierig hoe de eerste dagen verlopen. Sommige kindjes zullen honderduit vertellen over hun eerste dag, anderen houden de lippen stijf op elkaar. Forceer je kindje niet en geef hem of haar de ruimte om te vertellen.
Open vragen kunnen hierbij helpen zoals ‘Heb je iets geleerd vandaag?’, ‘Heb je moeten lachen?’, ‘Welk verhaaltje heeft de juf verteld?’ …
Tip: ik hoor van heel wat mama’s dat ze het een pluspunt vinden om een nanny in huis te hebben wanneer het kindje naar school gaat. De nanny kan het kindje ’s middags van school afhalen zodat het thuis kan eten en ze zorgt ook voor voldoende rust en structuur na een vermoeiende dag.
Zo kunnen de mama’s zich volledig concentreren op me-time momentjes zoals samen eten en het voorleesritueel.
Met de Gouvernante bied ik een outsourcing service voor nanny’s.
Interesse? Vul het contactformulier online in en ik contacteer je gauw. Of grasduin door onze beschikbare nanny’s. Misschien is er wel eentje vrij in je buurt.