Het is de schrik van elke ouder: een nukkige peuter aan de kassa in de supermarkt. Maar driftbuien horen nu eenmaal bij een normale ontwikkeling van je kind.
Deze heftige reacties zijn er omdat de hersenen van een peuter nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen ze hun emoties niet bedwingen. Ook ontdekken deze kleintjes dat ze een eigen willetje kunnen hebben, de zogenaamde peuterpuberteit.
Veel driftbuien ontstaan door een gevoel van machteloosheid en het is dat gevoel van geen controle dat we bij je peutertje moeten vermijden. Ik geef je in deze blog graag enkele tips om hiermee als ouder om te gaan.
1. Honger of vermoeidheid
Veel driftbuien ontstaan wanneer jouw peuter honger heeft of moe is. Dit zijn zaken die je kan voorkomen. Laat je kindje op tijd eten of zorg voor voldoende slaap. Duidelijke bedtijden, een verhaaltje voor het slapengaan, vaste eettijden, … ze roepen de driftbuien een halt toe.
Is je kindje moe of honger, neem het dan niet mee naar de supermarkt of naar andere drukke plekken. Jij kan dit nog net aan na een drukke werkdag, maar voor jouw peuter is dat dikwijls de spreekwoordelijke druppel.
2. Geef positieve aandacht
Zorg ervoor dat je je kind voldoende positieve aandacht geeft gedurende een dag. Las een leuk momentje in wanneer je thuiskomt van het werk, zodat jouw kleine ukkepuk zich geliefd voelt.
3. Maak er geen machtsstrijd van
Als ouder hoef je je niet te bewijzen dat je gelijk hebt. Je kind probeert zijn eigen mening te hebben en dat is een belangrijke fase in hun ontwikkeling.
Probeer dus, indien mogelijk, ook de mening van jouw kind te respecteren.
4. Ga na wat er echt scheelt
Boosheid is een secundaire emotie. Dit betekent dat er altijd een andere emotie achter de boosheid schuilgaat, zoals angst of verdriet.
Als je deze achterliggende gevoelens kan zien, benoem en erken deze dan. Dat zal ervoor zorgen dat je kind rustiger wordt. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je verdrietig bent, maar we moeten nu echt naar huis.”
5. Creëer een veilig gevoel
Wanneer je de gevoelens van je kindje erkent, dan kan dit een breekpunt betekenen waarbij je kind rustiger wordt of net nood heeft aan een knuffel. Geef steeds het gevoel aan je peuter dat je er bent. Probeer rustig te blijven en je kind gerust te stellen. Discussiëren heeft totaal geen zin.
Wanneer de rust volledig is teruggekeerd, is het belangrijk om de gebeurtenissen feitelijk te bespreken zodat jouw kind zichzelf, maar ook de situatie begrijpt. Hiermee leert je kind zijn eigen gevoelens beter te herkennen en onder controle te houden.
Maar onthoud dit: driftbuien kan je nooit helemaal voorkomen. Het maakt deel uit van de ontwikkeling van jouw kindje en zoals elke fase, gaat ook deze woelige periode weer over.