Voor veel onderneemsters blijft het een moeilijke evenwichtsoefening: kinderen versus carrière. Maar wist je dat er tal van oplossingen voorhanden zijn die jou kunnen helpen om een betere balans te vinden tussen werk en privé, denk maar aan een nanny of een au pair.
Als je op zoek bent naar opvang voor je kinderen is het wel belangrijk om als ouder te weten wat je verwacht van iemand aan huis. Welke taken moet die persoon verrichten en wat vind je daarin belangrijk als ouders?
In deze blog leggen wij graag het verschil uit tussen een nanny en een au pair en helpen wij je knopen doorhakken zodat je terug rust in je hoofd krijgt.
Een au pair als gelijkwaardig gezinslid
Een au pair reist steeds in het kader van een culturele uitwisseling en komt dus uit het buitenland. Een au pair werkt trouwens volgens strikte reglementeringen en is minimaal 18 jaar en maximaal 31 jaar oud. De maximumleeftijd kan per land echter verschillen. Zo hanteren de Verenigde Staten een maximumleeftijd van 26 jaar en Zuid-Afrika zelfs 24 jaar. Een au pair heeft ook geen kwalificaties of opleiding nodig en mag maximaal 1 jaar voor hetzelfde gezin werken.
Het voordeel van een au pair is wel dat er altijd iemand thuis is en de au pair ook huishoudelijke werkzaamheden kan doen. Het nadeel is dat je natuurlijk wel een extra kamer moet hebben waar de au pair kan verblijven en dat er altijd een extra gezinslid mee aan tafel schuift.
Doordat een au pair eigenlijk een gelijkwaardig gezinslid is, krijgt hij of zij geen salaris maar zakgeld. De hoogte van het zakgeld is wel wettelijk vastgelegd en staat los van het aantal uur dat een au pair voor jouw gezin werkt.
Een nanny aan huis
Een nanny woont niet bij je in, maar werkt in dienstverband en komt dus een vooraf vastgelegd aantal uur jou thuis helpen met de zorg voor je kids.
Naast het zorgen voor de kinderen kan de nanny de boodschappen doen, koken… en zorgen dat jij in een opgeruimd huis thuiskomt. Deze lichte huishoudelijke taken neemt ze er met plezier bij. Haar hoofdtaak blijft echter wel de zorg voor de kinderen. Daarvoor volgt zij ook op geregelde basis bijscholing.
Wist je trouwens dat je de prestaties van jouw nanny onder bepaalde voorwaarden kan laten factureren aan jouw vennootschap en kan aftrekken als beroepskosten? Dit als de nanny bijdraagt tot het economisch belang van jouw bedrijf. Interessant toch?
Een kwalitatieve nanny van de Gouvernante
Bij de Gouvernante doen we enkel outsourcing van nanny’s, dus geen buitenlandse au pairs. Onze nanny’s worden vooraf zorgvuldig gescreend en we zoeken naar de ideale match met jouw gezin. Ook nadien komen ze geregeld op bijscholing om jouw kids de beste zorg aan te bieden.
Een nanny aan huis kan al vanaf 15 uur per week tot fulltime.
Wil je meer info over een nanny van de Gouvernante? Neem vrijblijvend contact op. Wij plannen graag een vrijblijvende intake met je in.